Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Politico απένειμε «βραβείο κατασκοπείας» στον Μητσοτάκη για το 2023

Το… «βραβείο κατασκοπείας: Οι ζωές των άλλων» απένειμε το Politico για το 2023 στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο έφερε στο φως το Documento δημοσιεύοντας στοιχεία, ακόμη και περιεχόμενο υποκλοπών.

Όπως γράφει σκωπτικά το Politico, «Δεν υπάρχουν πολλοί ηγέτες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες της κυβέρνησής τους προσπαθούσαν να κατασκοπεύσουν την αντιπολίτευση και τους δημοσιογράφους. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολιτικός» και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στην «κρητική πολιτική δυναστεία» από όπου προέρχεται.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας, ο σπουδασμένος στο Χάρβαρντ Μητσοτάκης, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να ρίξει νερό στο σκάνδαλο, γνωστό ως “Predatorgate” – κέρδισε την επανεκλογή του στη διαδικασία, υποστηρίζοντας την αθωότητά του».

Όπως τονίζει το Politico, «Το λογισμικό κατασκοπείας Predator που έδωσε το όνομά του στην υπόθεση θέτει το κινητό τηλέφωνο του θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος της εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο App Store. Το πώς ακριβώς το Predator κατέληξε σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, παραμένει ένα μυστήριο που ίσως δεν λυθεί ποτέ».

«Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator, υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι εκεί διέρρευσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες» καταλήγει το Politico.

Τα υπόλοιπα βραβεία

«Η καλύτερη ερμηνεία Γερμανίδας που παριστάνει την πρόεδρο της Ευρώπης»

Νικήτρια: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Nικήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το Politico να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι της απονέμεται «η καλύτερη ερμηνεία μίας Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προσπαθεί όχι απλώς να προβάλει την εξουσία, αλλά και να την ασκήσει, προσκρούει σε έναν τοίχο από τούβλα.

«Ο καλύτερος Ρώσος που υποδύεται έναν Ρώσο»

Νικητής: Βλαντιμίρ Πούτιν

Το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» απονέμεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς κανείς δεν ξέρει να «παίζει» την Ευρώπη, όπως αυτός. Ακριβώς όταν νομίζεις ότι τον εμπόδισες να κλωτσήσει την μπροστινή πόρτα (Γερμανία), έχει μπει ήδη από την πίσω πλευρά (Βουλγαρία). Σίγουρα, οι κυρώσεις είναι μεγάλη ενόχληση, αλλά με λίγη βοήθεια από τους ευρωπαίους φίλους του, η οικονομία εξακολουθεί να στροβιλίζεται — σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, με ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2023.

«Βραβείο Μπόρατ για τη διπλωματία»

Νικητής: Ζοζέπ  Μπορέλ 

Στον Ζοζέπ Μπορέλ απονέμεται το βραβείο της καλύτερης διπλωματίας, με το διεθνές μέσο να αναφέρει στην ανάλυσή του ότι «αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να βασιστούν στον Ζοζέπ Μπορέλ, από τότε που έγινε ο τσάρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα τέλη του 2019, είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να βάλει το πόδι του στο στόμα του».

«Το βραβείο της Greta Thunberg “Πώς τολμάς!”»

Νικήτρια: Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το βραβείο «Πώς τολμάς!», απονέμεται στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεχάσει το παθιασμένο «πώς τολμάς» στη διάρκεια ομιλίας της στον κόσμο των ενηλίκων σε μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019.

«Το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια»

Νικήτρια: Τζόρτζια Μελόνι

Για το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι είναι «το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια», αφού ως έφηβη της άρεσε να ντύνεται με άλλους ακροδεξιούς ως χαρακτήρες από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί